Top

Pismo KBSA Visokom Predstavniku Valentinu Inzku

December 16, 2010

Visoki predstavnik Valentin Inzko
Office of the High Representative (OHR)
Emerika Bluma 1
Sarajevo, 71 000, Bosna i Hercegovina

Poštovani gospodine Inzko,

Obraćamo Vam se u ime američkih i kanadskih Bošnjaka, a povodom najnovijih političko-pravnih ataka manjeg bh. entiteta na suverenitet države BiH tj. jest njenu imovinu a time i njen unutarnji integritet. Kao što Vam je poznato Ustavni sud RS je uzurpirao pravo da odlučuje o statusu državne imovine mada za to nije meritoran. Ovo samo potvrđuje tezu da je Ustavni sud manjeg entiteta marioneta u rukama politike secesionizma a čemu se Vi kao glavni tumač Dejtona ne suprostavljate sukladno ovlastima koje imate.

Tokom agresije na BiH njeni građani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti su brutalno ubijani i protjerani sa prostora RBiH koji je u Dejtonu imenovan kao Republika Srpska. Sada Ustavni sud RS svojom odlukom pravi nelegalnu “pravnu ” podlogu za definitivni progon države BiH sa tih prostora koje se hoće potvrditi i “obilježavanjem” entitetske granice. Time se u prvom redu krši legalni Ustav RBiH ali i prvi član Anexa 4 Dejtonskog sporazuma, zatim odredba da zakoni R BiH važe sve dok se ne donese drugačiji zakon na nivou BiH. Koliko je nama poznato Parlament BiH nije donio izmjene “Zakona o pretvorbi društvene svojine” koji je donešen 1994. godine.

Isto tako Vam je poznato da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće a taj sude je u sporu između FBiH i BiH donio odluku da državna imovina pripada državi. Pored ovih kršenja ustavnih i dejtonskih odredbi, knjiženje državne imovine BiH kao imovine entiteta krši se i međunarodni “Sporazum o sukcesiji bivših republika”.

Ovakvo politiziranje necega što je čisto pravna i Ustavna materija, po našem mišljenju samo komplikuje ionako tešku političku situaciji u BiH za što dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica a i sami OHR zbog svoje neodlučnosti i nepravovremenog djelovanja.

Građani BiH ne mogu prihvatiti nikakvo političko dogovaranje o “raspodjeli” državne imovine jer ona po svim pozitivnim pravnim normama i međunarodnim konvencijama pripada državi BiH. Bilo kakvo knjiženje te imovine kao vlasništvo entiteta jeste povreda nacionalnog interesa građana BiH, jer time se narušava suverenitet države i otvara put da ta imovina postane predmet kriminalne privatizacije kao najnovijeg vida pljackanja građana BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike Vas poziva da iskoristite svoje ovlasti i da umjesto insistiranja na “političkom dogovoru” o imovini BiH otvorite put za vladavinu važećih unutarbosanskih i međunaodnih pravnih normi o pitanju vasništva koje uživaju sve države svijeta. Država BiH po ovom pitanju ne može biti “pokusni kunić” niti predmet političkog kompromisa u kojem je unaprijed gubitnik. Političkog dogovora može biti o načina korištenja a nikako po pitanju vlasništva državne imovine.

UO KBSA

PODRŽITE KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Počevši od 2000, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je branio interese Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u dijaspori osiguravajući da se glas našeg naroda čuje i poštuje. Čvrsti odnosi između naše domovine i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade je naš prioritet. Efektivan nastavak našeg rada je moguć jedino uz vašu finansijsku pomoć. Da uplatite donaciju Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, kliknite ovdje. Da biste dali donaciju za KBSA, molimo vas kliknite ispod na Donate. Zahvaljujemo se na Vašoj velikodušnosti.
Bottom
Copyright © 2000-2011 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike. Sva Prava Pridržana.