Top

Dr. Lavić povodom 22. maja, Dana prijema Republike Bosne i Hercegovine u UN

May 22, 2015

Dr. Senadin LavicJedan od najznačajnijih datuma u povijesti države Bosne i Hercegovine jeste zasigurno 22. maj 1992. godine kada je Republika Bosna i Hercegovina primljena u Ujedinjene nacije kao 177. članica ove međudržavne organizacije na svjetskom nivou. Prije toga Republika Bosna i Hercegovina priznata je od EEZ 6./7. aprila 1992. godine na osnovu provedenog referenduma od 29.2./1.3. 1992. godine kada je oko 64% građana glasalo za nezavinsu državu Bosnu i Hercegovinu. Bugarska je prava priznala nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine. S referendumom i njegovim konsekvencama nije se slagala Srpska demokratska stranka (SDS) koja je organizirala bojkot referenduma  zbog otvorenih velikodržavnih planova i hegemonijskog narativa „svi Srbi u jednoj državi“.

Bilo je mnogo manipulacija od strane Miloševićevog režima oko pitanja nezavisnosti Bosne i  Hercegovine. Miloševićeva propagandno-obavještajna mašinerija obmanjivala je javnost da se radi od otcjepljenu i nečemu nedozvoljenom, a istina je bila sasvim drugačija. Republika Bosna i Hercegovina je već od 1974. godine bila država koja je činila jugoslovensku federaciju s ostalim republikama. U procesu disoloucije SFRJ ona je imala legalno pravo napuštanja ili izdvajanja iz jugoslovenske federacije. Ona je to pravo iskoristila i legalno napustila jugoslovensku, ustvari, velikosrpsku federalnu konstrukciju. Dakle, izdvajanje Republike Bosne i Hercegovine iz okrnjenje jugoslovenske federacije, nakon Srbije, Slovenije i Hrvatske, bilo je legalan proces.

Nezavisnost Države Bosne i Hercegovine bila je najveća smetnja za velikosrpski hegemonijski projekt. Stoga je Miloševićev režim pokrenuo Jugoslovensku armiju protiv bosanskih civila i pokušao dovesti do kapitulacije bosansku Vladu i uništiti Republiku. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu rezultirala je genocidom nad Bošnjacima, dramatičnim uništavanjem jedne moderne i industrijalizirane evropske države, raseljavanem i progonom stotina hiljada stanovnika, etničkim „čišćenjem“ i licemjernim saučesništvom internacionalne zajednice u instaliranju entiteta „rs“ kao rezultata genocida i drugih zločina. Nestalo je pravno-političkog određenja Republika ispred imena Bosna i Hercegovina, a ta oznaka je data entitetu koji je rezultat vojnih osvajanja Miloševićevog režima i Jugoslovenske vojske.

  Danas moramo podsjetiti da je dejtonska podjela Republike BiH izraz ratnih osvajanja i ratnih zločina velikosrpske politike, da je Opći okvirni sporazum o miru ili Dejtonski mirovni sporazum nametnuo u Anexu IV Ustav (?) države i time suspendirao  Ustav Republike BiH. Stanje u kojem danas živimo nametnuto je stanje sile i nepravde, ilegalno stanje koje nije proizašlo iz Ustava Republike BiH nego je rezultat genocida i zločina Jugoslovenske vojske i Miloševićevog srbijanskog režima.

Vjerujemo da će građani Bosne i Hercegovine zasnovati društveni život na ideji pravde i vratiti svoju državu u legalno ustavno stanje. Zato podsjećamo na 22. maj 1992. godine kada je Republika Bosna i Hercegovina postala interancionalno priznata članica Ujedinjenih nacija. To znači da ona ima mogućnost korištenja pravnih odredbi internacionalog prava da se zaštiti od velikosrpskog hegemonizma, a posebno treba podsjetiti na ius cogens normu iz Bečke konvencije o internacionalnim ugovorima (1969) kojom se negira prihvatanje ugovora ratom ili silom nametnutih. Svaki takav ugovor je ništavan!

Senadin Lavić, predsjednik BZK „Preporod“

PODRŽITE KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Počevši od 2000, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je branio interese Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u dijaspori osiguravajući da se glas našeg naroda čuje i poštuje. Čvrsti odnosi između naše domovine i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade je naš prioritet. Efektivan nastavak našeg rada je moguć jedino uz vašu finansijsku pomoć. Da uplatite donaciju Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, kliknite ovdje. Da biste dali donaciju za KBSA, molimo vas kliknite ispod na Donate. Zahvaljujemo se na Vašoj velikodušnosti.
Bottom
Copyright © 2000-2011 Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike. Sva Prava Pridržana.